
Havrealamande opskrift
Havrealamande er et alternativ til den klassiske risalamande – og bestemt ikke et dårligt alternativ.
I dag er risengrøden en helt normal af julehyggen og risalamanden hører sig for de fleste til juleaften. Men hvorfor er det egentlig at man bruger ris? En vare som importeres flere tusinde kilometer, når man kan lave det med havregryn? Havre dyrker vi jo i DK og har gjort i flere hundrede år.
Jeg kastede mig for nyligt ud i at lave havrealamande for første gang, men bestemt ikke sidste gang. Havregryn er noget vi altid har i hjemmet og med en rest fløde, kan man nemt lave en lækker omgang havrealamande. Istedet for at bruge risengrød, bruger man simpelthen bare havregrød (det er bedst hvis grøden er lavet på mælk).
Havrealamande smager som risalamande, og har hen af samme konsistens.
Havregryn gennem tiden
Havren kom til Danmark i bronzealderen. I århundreder blev havre betragtet som det ringeste korn at spise for mennesker, og det blev kun anvendt til mad, hvis der var mangel på rug og byg. Ellers blev det brugt som hestefoder. Synet på havregryn har dog ændret sig markant siden og i mange hjem er havregryn blandt basisvarerne. Det vurderes også at ca. 1 ud af 6 danskere spiser havregryn til morgenmad. Danskerne er en af de nationaliteter, der har det højeste forbrug af havregryn. Og mange andre lande kigger lidt skævt til os, når de ser havregrynene spises ”rå” med mælk af danskerne.
Jeg er opvokset med havregryn og havregrød. Som voksen er jeg stadig glad for havregryn, som bruges til bagning, grød, müesli eller bare spise det med mælk. Havregryn er ikke bare forbeholdt morgenmaden – de kan nemlig også bruges til en masse andre ting i køkkenet. Frikadeller, boller og meget mere!
Og blev overrasket over hvor godt havregryn fungerer i denne dessert. Det er helt op til dig selv om du vil finvalsede eller grovvalsede havregryn. Jeg bruger bare det jeg har i hjemmet.
Havrealamande opskrift
Ingredienser
- 2 dl havregryn
- 4 dl mælk
- salt
- 100 gram flormelis
- 1 stang vanilje (eller 1 spsk vaniljesukker)
- 150 gram smuttede mandler
- 1/2 literfløde
Fremgangsmåde
- Bland havregryn, mælk og lidt salt i en gryde. Kog nu op under omrøring, og lav din havregrød som du plejer. Det er vigtigt at grøden er helt afkølet, inden du går videre til næste punkt.
- Rør havregrøden sammen med flormelis, vanilje og hakkede mandler.
- Vend pisket fløde forsigtigt i massen og smag evt. til med mere vanilje.
Velbekomme


