Jul,  Opskrifter

Nemme havregrynskugler

Skal der være havregrynskugler på konfektfadet til jul? Så finder du her opskriften på nemme havregrynskugler.

Havregrynskugler hører sig julen, hvert fald hvis du spørger mig. Nogle af mine bedste minder fra juletiden som barn, er ikke juleaften eller hvilke gaver jeg fik. Derimod husker jeg alle de hyggelige stunder der også er forbundet julemåneden, såsom æbleskiver, juleklip og hygge med at lave julekonfekt imens julemusikken spillede i baggrunden.

Hvert år i julemåneden blev der produceret forskelligt julekonfekt såsom julesmåkager, havregrynskugler, karameller, alverdens marcipan konfekt med f.eks. nougat, romrosiner, Baileys osv. Ja der skulle være noget til både store og små. Og der blev altid lavet rigeligt så der var masser til de gæster der kom forbi. Siden jeg flyttede hjemmefra, har jeg hvert år lavet forskelligt juleguf, nogle år på egen hånd, andre år sammen med nære venner. Pigerne er så småt begyndt at kunne hjælpe til og jeg glæder mig til de bliver større og rigtig kan deltage. Jeg håber de vil finde lige så store glæde som det ved jeg.

Fakta om havregrynskugler

Men nu til havregrynskuglerne, som for mig hører sig til julen, mens andre ikke kan udstå dem. Der findes alverden sundere udgaver af havregrynskugler, som jeg gerne laver året rundt. Men når det er jul, skal de gammeldags havregrynskugler. Havregrynskugler er konfekt lavet af havregryn, smør og sukker samt tilsat smag, fx kakao, kaffe eller romessens.

Vidste du at Havregrynskugler efter sigende blev opfundet under anden verdenskrig, da Nationaltidende, i 1943, udgav en bog med titlen Opfindsomhed i en krisetid. I bogen finder man opskriften til havregrynskugler. der var fødevareknaphed, og rationerne måtte strækkes langt. Efter 2. Verdenskrig forblev havregrynskuglen en populær julekonfekt. I takt med, at rationeringer forsvandt, blev havregrynskuglerne et billigt alternativ andet konfekt som marcipan og nougat. Og den dag i dag er det stadig populært julekonfekt hos både børn og voksne.

De klassiske ingredienser til havregrynskugler inkluderer:

  • Havregryn (basis for kuglerne, der giver struktur)
  • Smør (Gør dem bløde og cremede)
  • Sukker eller flormelis (giver sødme)
  • Kakaopulver (tilfører en lækker chokoladesmag)
  • Vaniljesukker (tilføjer et strejf af vanilje)
  • Kaffe, juice eller mælk (for at binde ingredienserne sammen og give en dybere smag.

Opskrift på nemme havregrynskugler

Ingredienser

  • 175 gram havregryn
  • 100 gram flormelis
  • 4 spsk kakaopulver
  • 100 gram blødt smør
  • 1 tsk vaniljepulver
  • 2 spsk kaffe, juice eller mælk
  • Evt. et par dråber rom aromat
  • 1 dl kokosmel eller kakao til at rulle dem i

Fremgangsmåde

Start med at blande de tørre ingredienser i en skål. Rør det bløde smør heri og ælt massen godt sammen. Tilsæt væsken og ælt igen. Smag evt. til med lidt rom aromat.

Tril små kugler og rul dem i kokosmel eller kakaopulver. Stil dine færdiglavede havregrynskugler i køleskabet eller andet køligt sted til de skal serveres.